Thursday, April 7, 2011

kegemukan, kemurungan, stress..info berkaitan B kompleks yg perlu diketahui..

Dulu, saya adalah salah seorg yg sgt takut untuk mengambil vitamin tambahan. Perkara UTAMA yg amat saya takutkan adalah “KEGEMUKAN”!! yang paling kerap dikaitkan dgn kegemukan adalah Vitamin B kompleks, walaupun saya sendiri belajar bahawa B kompleks dapat membantu badan bertenaga. Saya sedar yg saya amat2 memerlukan B kompeks sepanjang tempoh menjadi pelajar dahulu, tetapi menahan diri dari mengambil B kompleks untuk mengelakkan badan menjadi gemuk dan tembam.

Namun, hakikat yg perlu diterima semua orang adalah B kompleks ini adalah vitamin ini akan menukarkan gula menjadi tenaga jadi ia dipanggil sebagai vitamin ‘starter plug’. Jadi, sebenarnya kita amat memerlukan B kompleks ini supaya semua gula di dalam badan kita dapat ditukarkan menjadi tenaga. Masalah akan timbul apabila makanan TIDAK ditukarkan menjadi tenaga, maka risiko kegemukan dan juga kencing manis akan berlaku.

Jadi, untuk mengelakkan dari masalah ini, pengambilan B kompleks seharusnya diambil SELEPAS makan dan bukannya sebelum makan. Sekiranya kita ambil B kompleks sebelum makan, kita akan berasa sangat lapar dan nafsu makan akan meningkat disebabkan kita kekurangan gula di dalam badan untuk ditukarkan menjadi tenaga. Itu adalah penyelesaian kepada masalah yg amat SAYA takuti dulu! Jadi, pada sesiapa yg memerlukan konsultasi pengambilan supplement daripada saya, dipersilakan ye, segala ilmu yg saya ada akan diperkembangkan. Jgn risau saya juga masih lagi menimba ilmu dari sehari ke sehari kerana makin kita mencari ilmu, makin banyak persoalan yg akan timbul dan membuatkan kita semakin menggali untuk mendapatkan jawapannya :) 

Selain dari itu, B kompleks juga adalah adalah supplement ‘penenang’. Tak perlu membahayakan diri mengambil pil2 penenang yg membahayakan, B kompleks adalah supplement yg paling selamat untuk diambil setiap hari. Overdose?? Bukan ke Vitamin B dan C adalah vitamin larut air, jadi ia akan hilang dari badan setiap hari.

Kekurangan B kompleks dalam badan boleh menyebakan anda menjadi sensitif, terlalu defensif, minda tertutup, keletihan, mudah marah, mudah merajuk, emosi yang tidak stabil dan yg paling ketara kemurungan. 


A whole day???

Simptom anda kekurangan B kompleks ialah sembelit, mudah panik, darah gemuruh dan kurang selera makan.
Stress will effect the whole body!B kompleks dan vitamin C juga mudah rosak apabila terdedah terlalu lama pada terik matahari. Pengambilan gula dan kafein yg terlalu tinggi, perasaan marah, pengambilan antibiotik dan ubat penahan sakit boleh juga memusnahkan B kompleks yg sedia ada di dalam badan.

Kepada ibu yg menyusu, ketidakseimbangan emosi ditambah rasa keletihan dan stress sangat memberi kesan kepada penghasilan susu ibu secara tidak langsung. Bila mood kurang baik ditambah keletihan akan menganggu mood ibu untuk memerah dan keletihan membuatkan kita memerlukan rehat yang lebih lama dari biasa. B kompleks sangat penting untuk keperluan golongan seperti kita ini :) Badan menjadi sihat, kita juga mudah menguruskan rumahtangga dan menunaikan tanggungjawab seharian dengan bertenaga. Ini juga menjadi motivasi kepada saya. Saya juga bersemangat menulis artikel ini selepas dua jam mengambil B kompleks ini dan mata masih lagi terasa segar!Keistimewaan B kompleks Shaklee


  • Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif  : Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap.  Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.
  • Mudah di telan
  • Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin
Maklumat mengenai B kompleks daripada SHAKLEE boleh dirujuk di sini.

Rujukan artikel : anakkuwiraku.com
Sharing is caring!!

2 comments:

  1. ain, b complex ni seelok2nya makan lps lunch ke..?
    kalau kita lunch, sejam lepas tu br mkn b complex..aci x..?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...