Monday, May 16, 2011

Kekurangan hemoglobin semasa mengandung? pastikan supplement yang anda pilih adalah mencukupi

terima kasih Tuty Rahiza sebab benarkan saya letak testimonial anda di sini. Tuty ni ada masalah low hemoglobin semasa pregnant pada 3rd trisemester. kita baca dulu kisahnya di bawah ini :


ok..sepanjang 3rd trimester ni bermula kandungan sy 7 /8 bulan, sy mula amik shaklee vitamins dan consume herbalife shake utk breakfast..Kenapa saya amik shaklee vitamins yea??? Semuanya bermula lepas saya pegi check up kat Klinik Desa Puncak Alam..Hemoglobin saya rendah daripada standard so dapat la 3-4 jenis vitamin..mula2 amik yg klinik kasi tp masih rendah juga..

Mula la sy check internet nak cari sumber vitamin lain kan..masa tgh bersiar2 kat laman sesawang di internet, sy terjumpa blog genkimomma..abih sy baca seme artikle dan lepas puas hati, sy kontek k.arni..yg wat lagi tertarik sbb ade set vitamin utk berpantang..1st time dgr ni..slalu org lain dok sibuk cakap guna jamu itu ini kan..btw, k.arni ni nihon sotsu juga rupanye...hahha

So k.arni recommend sy amik B-complex ngan Vita-lea utk tingkatkan hemoglobin sy..dari awal mengandung mmg teringin nak amik omega sbb elok utk pertumbuhan otak baby..lepas beremel2an, so sy decide utk beli 4 jenis vitamin seperti gambar di atas..Multivitamin a.k.a vita-lea , B-complex, Vitamin C n Omega Plus..

Masa kat jepun, mmg ari2 amik b-complex n multivitamin tp amalan tu tak berjaya diteruskan masa balik msia..alhamdulillah bila dah mengandung ni, mulakan balik amalan makan vitamin..

Alhamdulillah, berkat amik shaklee vitamin ngan herbalife shake, sy rasa lebih bertenaga dan tak penat sgt banding masa 1st n 2nd trimester..kalo sape tak tau, sy kena alahan sampai la 5 bulan kandungan..so agak penat la nak muntah je kan..sampai Mr. N pun bising sbb dah ujung2 mengandung ni bila weekend je berjalan je kejenya..kaki pun takde bengkak2<--tak tau ade kaitan ngan amik vitamin ke tak..Hemoglobin saya pun dah OK..takyah la kena check darah tiap kali pegi klinik desa tu..Bila bagitau dekat Mr. N, die cakap la nape tak amik dari awal2 mengandung..m..tu akan diusahakan bila ade rezeki anak kedua..




Di dalam trial pack Shaklee ni ada 2 set untuk supplement semasa mengandung :

a. SET J1 (untuk trisemester 1) mengandungi 

  1. 30 biji vitalea (sebiji sehari)
  2. 30 biji b kompleks
  3. 30 biji vitamin C
  4. 120 biji Ostematrix (2 pagi dan 2malam)
  • Vitalea Iron Formula
  •  mengandungi 12 jenis vitamin, 7 galian dan juga zat besi. Zat besi sgt penting untuk pembentukan sel darah merah dan juga untuk menstabilkan darah di dalam badan. Ibu-ibu mengandung dan menyusukan sgt digalakkan mengambil vitalea ini kerana zat besi juga penting untuk penghasilan susu dan juga tumbesaran anak. Nutrient yg terkandung dalam vitalea juga bagus untuk kekuatan tulang dan immunisasi. lain2 keistimewaan kandungan vitalea adalah :
  • Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
  • Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi*
  • Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*
  • Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*
  • Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*
  • Magnesium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*
  • Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*
  • Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*

  • B kompleks
  • Shaklee B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh bagi menggantikan nutrisi Vitamin B yang hilang untuk membantu menguatkan jantung, paru-paru dan organ-organ penting yang lain.
  • Asid folik merupakan Vitaman B yang penting bagi membantu menghasilkan dan mengekalkan sel-sel baru. Oleh kerana asid folik tambahan tidak mudah diserap oleh tubuh, Shaklee telah berjaya menghasilkan Sistem Penyerapan Bioaktif yang unik yang membolehkan Vitaman B lebih mudah diserap oleh sistem tubuh.

  • Vitamin C
  • Kandungan Vitamin C yg tinggi
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yg menyamai kandungan satu setengah biji buah oren utk setiap jam selama 5jam (berkekalan dalam tubuh; kerana Vitamin C tidak berupaya disimpan lama oleh tubuh)
  • mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, untuk kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, tulang, otot dan salur darah
  • membantu dalam proses penyerapan zink dalam badan

  • Ostematrix
  • Kalsium sangat penting dalam penbentukan sel darah merah
  • Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan Vitamin D membantu dalam pengekalan darah yang normal
  • Juga membantu dalam pengecutan otot dan saraf yang normal
  • membantu dalam penyumbangan nutrient kepada fetus dan supaya kalsium dari si ibu tidak kekurangan akibat diserap oleh anak tadi, mengurangkan osteoperosis.
b. bagi set yang kedua (J2) ditambahkan Omega untuk perkembangan otak fetus dalam kandungan sepanjang  semester kedua dan ketiga.

  • Omega-Guard
  • Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.
  • EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
  • OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.
Semuanya bergantung kepada usaha kita untuk mengekalkan taraf kesihatan yang unggul terutamanya ketika mengandung kerana kita sedang memikul amanah Allah untuk melahirkan seorang lagi umat Muhammad dan HambaNya di muka bumi ini.

Sharing is caring!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...