Tuesday, July 24, 2012

Tips Turunkan Berat Badan dengan CARA yang BETUL

Salam bahagia semua..

Hari ni, saya nak berkongsi dengan semua cara-cara menurunkan berat dengan betul. Tambah-tambah sekarang ni bulan Ramadhan, sebenarnya adalah lebih bahaya kerana, jika kita tidak mengawal nafsu semasa membeli atau menyediakan juadah berbuka, kesan pemilihan makanan yg kita makan itu akan mempengaruhi berat badan kita.. Jangan ikutkan nafsu, pilih diet seimbang berdasarkan piramid makanan ye :)

Saya nak share artikel menarik dari VitaminSemulajadi mengenai cara menurunkan berat badan dengan betul.


Nak kurus, turunkan berat badan… simple saja sebenarnya. Bukan roket sains. 
Konsepnya –> bakar kalori setimpal dengan yang diambil. Tapi.. bagaimana caranya?

Look.. biasa tak kita dengar, atau alami sendiri situasi semacam ni:
Eton cuba menurunkan berat badan dengan mengamalkan ‘diet’. Dia mengawal semua jumlah kalori yang diambil, melakukan senaman untuk mengurangkan berat badan. Akan tetapi, musim kenduri amat menakutkan Eton, kerana dia boleh naik berat badan dengan begitu drastik selepas makan kenduri.
Penat kan macam tu. Makan banyak sikit, berat naik.
Hmm.. mari kita tengok kenapa kebanyakan cara nak kurus dengan ‘diet’ tak berjaya.

  • Kebanyakan orang yang mengamalkan diet mengalami kekurangan nutrisi. Bila kita ‘cut’ makanan kita, kita akan mengalami kekurangan nutrien dan kalori. Memang betul bila kita kurang kalori, badan secara semulajadi akan menggunakan lemak. Tapi sebenarnya ia melibatkan kitaran hormon semulajadi tubuh sebab kita kekurangan nutrien juga. Jadinya, tak elok pun kecuali kalau memang tak ada makanan.
  • Diet kadangkala boleh mengganggu kehidupan sosial kita. Misalnya, serba salah nak join majlis kawan-kawan sebab takut ganggu program diet.
  • Berdiet sehingga memperlahankan metabolisma boleh mendatangkan “kesan yo-yo”

Apakah kesan Yo-Yo?

Kesan Yo-Yo atau Yo-Yo effect terjadi bila kita mengamalkan diet ketat, kerana bila badan kita kurang kalori, ia akan menggunakan lemak dan tisu otot sebagai bahan api. Nitrogen dibebaskan bila berlaku tindakbalas dari tisu otot, dan ia dibersihkan dan dikeluarkan dari tubuh sebagai air kencing. Makin banyak penggunaan tisu otot, makin banyak nitrogen terhasil dan makin banyaklah air perlu dikeluarkan. 

Keadaan ini boleh menyebbkan berat badan kita menurun oleh sebab pengeluaran air tadi.
Sebenarnya, berat kita masih tak ke mana-mana!

Bila badan kurang kalori, lemak dah habis dan mula guna tisu otot, sebenarnya ia melemahkan lagi fungsi tubuh kita untuk membakar kalori. Ini sebabnya, kalori dibakar oleh otot-otot. Makin besar otot, makin banyak kalori boleh dibakar. Kalau perasan, seorang ahli bina badan perlu makan banyak dan tinggi kalori, untuk memelihara ototnya.
Kita kena jaga otot kita, sebab.. kalau tisu otot kurang, maka kuranglah kalori yang dibakar. Mungkin akan bertambah gemuk :(

Jadi, bagaimana cara nak kurus dengan betul?

Persamaan cara turunkan berat badan yang betul:

Pelihara otot + bakar lemak ——————-> turun berat.


Jadi, cara menurunkan berat badan yang terbaik ialah dengan PROTEIN. Hah, kenapa protein?

  • Peningkatan asid amino (leucine) membantu menurunkan kadar gula dalam darah
  • Protein membina sel-sel otot untuk pembakaran kalori
  • Asid amino membantu dalam sintesis protein oleh otot
  • Membantu tubuh untuk memeliharan jisim otot, pada masa yang sama membakar lemak
shaklee weight management

Produk Shaklee untuk tujuan ini yang boleh diambil ialah CINCH SHAKE MIX dan/atau ENERGIZING SOY PROTEIN.

Ibu yang menyusukan anak tidak dinasihatkan ambil Cinch Shake Mix kerana ia kurang kalori. Ibu menyusu memerlukan kalori untuk tujuan penyusuan. Jadi ibu menyusu boleh ambil Energizing Soy Protein.

Selain dari protein, Program Kurus Sihat Cara Selamat juga dapat membantu anda mendapat berat badan IDEAL yang diidamkan. Ini adalah cadangan daripada Sihat.Ceria.Bahagia, anda boleh menambahkan supplement tambahan ini ke dalam senarai supplement yang membantu anda untuk Kurus secara Sihat dan Selamat.

Set Kurus 1

Set Kurus 2

Omega Guard

Testimonial Pengguna Shaklee


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman

Friday, July 13, 2012

Set Mighty Three Gem (3 Gems) Penting di bulan PUASA?

Salam semua

Tinggal lagi seminggu umat Islam akan menunaikan ibadah puasa. Rasa tak sabar pulak menunggu kedatangan RAMADHAN, bulan yang penuh rahmat dan barakah ini. Bulan ini digalakkan semua muslimin muslimat memperbanyakkan amal ibadat. Sebagai persediaan, anda boleh mencuba set Mighty Tripple Gems sepanjang berpuasa nanti.

Mighty 3 Gems (Tripple Gems)

Set ini mengandungi 
yang mempunyai fungsi2 yang tersendiri untuk membantu kita bertenaga sepanjang hari walaupun berpuasa, mengurangkan rasa dahaga, dan mendapat zat2 yang penting walaupun berpuasa. Maklumlah kan, makanan untuk berbuka dan bersahur nanti mesti macam2 jenis, mungkin kadang2 terlebih manis dan lemak, tidak menuruti piramid makanan yang betul untuk pemakanan seimbang.


Siapakah golongan yang patut mencuba Mighty 3 Gems ini?

Keutamaan diberikan kepada ibu-ibu mengandung seperti saya, ibu yang menyusukan anak, warga tua, pelajar, pesakit gastrik, orang yang bekerja di bawah terik matahari, yang inginkan gaya hidup aktif dan juga sesiapa sahaja yang inginkan badan yang bertenaga, sentiasa sihat dan berhajat dapat melakukan semua aktiviti di bulan puasa ini. 


Dapatkan maklumat lanjut dan harga daripada saya. saya sedia COD set Mighty 3 Gem ini di kawasan Cheras batu 9, Cheras batu 10, Cheras Perdana, Mahkota Cheras, Hulu Langat, Bandar Tun Hussien Onn, Taman Cheras Jaya, dan Balakong.

Dapatkan juga cara pengambilan yang betul sempena di Ramadhan ini. Semudah A,B,C cuma bancuh sahaja dan minum! Sangat berkhasiat dijadikan minuman utama berbuka puasa dan bersahur. Kalau dibuat sejuk2..sangat sedap! Jom cuba!

Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman

Thursday, July 12, 2012

Kolagen Asli Shaklee : Keistimewaannya dan pengalaman pengguna

Salam bahagia semua :)

Wah, dah nak hampir bulan puasa ni tak menang tangan menjawab soalan2 dan PM tentang set Mighty 3 GEM dan jugak kolagen Shaklee ni. Set Mighty 3 Gem tu popular di kalangan ibu-ibu menyusu dan mengandung seperti saya sebab die memberikan tenaga berpanjangan, mengurangkan rasa dahaga dan membantu ibu2 membuat stok, manakala Kolagen tu popular sebab menjadi persediaan sebelum raya untuk kulit yang cantik dan tegang.

So, pada hari ini saya nak publishkan pengalaman2 pengguna Shaklee yang telah mencuba kolagen asli ini. Feedback yang diberikan semua bagus setakat ini, tambah2 lagi pada mereka yg doublekan dengan set kecantikan, ataupun ESP ataupun kesemuanya!

Feedback yang pertama dari pakar penyusuan yang saya hormati, kak Azrina :

Saya quote skit pengalaman kakak ni:
"Sekarang ni kalau Papa pegang Mama..rasa bestnyer..gebu je..tu sebab Papa taknak berenggang dengan Mama, rasa syok jer bila duduk sebelah mama..lain macam jer gebu dan lembut"
"hari pertama makan trasa muka di tarik2..teganglah tu sbb saya amik kolagen dengan ESP dan PD. Cepat terai..rugi tak cuber berbaloi2. Masalah sekarang saya rimas suami asyik melekat jer hahaha" 
Testi kolagen asli Shaklee

Testi kedua dari kawan saya, Wan Fatihanum:

"Memandangkan kolagen adalah produk baru, so saya dgn bangganya rasa nak cuba. Saya amik collagen satu sachet setiap malam sebelum tido. Lepas seminggu amik, AMAZING sangat sebab saya sedar telapak tangan saya yg dulunya kering, bila sentuh sendiri pun bleh rasa kering walau pakai losyen."
"Semalam baru perasan bila usap2 tangan, eh pelik nape rasa lembab lak ni? Moist je rasanya walau pagi tu lupa nak pakai losyen. Haa baru teringat pasal kolagen. Memang mabelesla, sapa yg nak cuba mmg tak rugi. Hasben pun akui bila pegang tanganku auwww hahahha.." 

Testi Kolagen melembapkan kulit
Pada sesiapa yang dah baca post saya sebelum ni bertajuk "Collagen Powder Shaklee"  anda mungkin dah dapat gambaran mengenai apa itu kolagen dan kepentingan kolagen pada kulit. Antara faedah2 pengambilan kolagen powder adalah :

  • ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.
  • MENGHIDRATKAN – Melembapkan kulit
  • MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang
  • MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit
  • MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat
  • MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata
  • MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara


Kedua-dua pengalaman yang saya kongsikan di atas adalah kesan dari pengambilan kolagen KURANG dari 8 minggu, kerana mengikut kajian yang dijalankan, selepas 8minggu, kulit akan menjadi lebih baik secara menyeluruh.


- Meningkatkan kelembapan kulit sehingga 90%
- Mengurangkan kekasaran dan kekeringan sehingga 75%
- Peningkatan dalam penampilan keseluruhan sehingga 71%
- Meningkatkan kelembutan dan kelicinan sehingga 69%
- Meningkatkan pemakaian kekal mekap sehingga 60%
- Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti sehingga 55%
- Meningkatkan ketebalan rambut sehingga 54%
- Meningkatkan keserian, tona & warna kulit sehingga 50%
- Mengurangkan garis halus dan kedutan sehingga 18%


Yang pasti, saya sendiri tak sabar2 nak mencuba produk ini yang ternyata asli, tanpa bahan sintetik dan juga pewarna dan perisa tambahan. Tapi harus bersabar ye wahai hati, tunggu sampai lepas deliver nanti, saya akan turut menjejak langkah kawan-kawan yang ingin cantik berseri dengan Kolagen Asli Shaklee ini :)


Jika digabungkan dengan produk2 yang berkaitan dengan kecantikan, seperti Vitamin C, Vitamin B kompleks, Vitamin E, GLA, VIVIX dan ESP, kesannya lebih meyakinkan! PERLU PILIH SEMUA? boleh dapatkan nasihat dan konsultasi dari saya mengenai pemilihan produk2 ini.


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman

Friday, July 6, 2012

SET KECANTIKAN SHAKLEE : TESTIMONIAL PENGGUNA

Salam bahagia semua.

Hari ni saya sangat2 bertuah dan sangat terharu kerana mendapat feedback POSITIF yang sangat mengujakan dari kawan saya yang telah mencuba Set Kecantikan, yang mengandungi Vitamin C, b kompleks, vitamin e dan juga ESP. Mari kita baca perkongsiannya di sini:


Salam,
Kwn2 sume J,
Sy ingin berkongsi pengalaman sy selama 3 bln menggunakan produk Shaklee. Sejak dari dulu lagi,   sy memang takut tok mengambil apa sjer jenis ubat sebab sy takut ngan kesan sampingan keats bdan apatah lg untuk mengambil vitamin. Ketika zaman belajar sy menghadapi masalah kekurangan vitamin C iaitu gusi mudah berdarah walaupon tidak mengosok gigi. Bertahun2 lmnyer sy menghadapi masalah gusi berdarah. Syukur alhamdullilah J sy tetiba terdetik untuk mencr vitamin C. Malah di farmasi menjual manyak produk vitamin C tetapi sy xth tok memilih vitamin C yg bgus tok dr sy. Nasib baik ketika sy mula berkerja sy berjumpa ngan Kak Ainul yg membntu sy tok menangani masalah nie. Berkat hasil penerangan drpd K.Ainul dan juga info2 yg sy bc di laman tenet akhirnyer sy memilih tok memcuba sendr vitamin C produk Shaklee sbb produk nie diperbuat drpd bhn organik + halal. Kwn2 sume bertapa pentingnya agar kt mengkaji dahulu setiap produk yg kiter ingin mkn kerana setiap produk yg kiter mkn akn memberi kesan keats bdn kiter nnti. Sy sngat berhati2 dlm pengambilan setiap vitamin yg sy amik kerana akn memberi kesan pd ms akn dtg sebab tu la rmai org selalu berkata yg mencegah tu lebih baik dr merawat…J

Kwn2 sume J,
Setelah sebulan sy mencuba vitamin C produk Shaklee, hasilnyer mslh yg sy hadapi dahulu sudah berakhir. Gembira time tu dimana sy xperlu takot lg tok mengambil apa sjer jenis vitamin. Disebabkn sy sngat berpuas hati ngan hasilnyer sy berani tok mencuba plak vitamin B and vitamin E. Hasilnyer memang tidak mengecewakan sy. Muka sy nampak tidak suram dan sekarang sy hanya memakai lotion muka + bedak muka ketika berkeje kalo nk senang sy pkai lotion muka + johnson’s baby powder kala pink tu jer. J Ketika usia sy 26 tahun sy dpt merasakan kadar metabolisme bdn sy tidak seperti ketika zaman belajar sbb itulah sy rs pengambilan vitamin dpt membantu sy tok mengekalkan dan membantu kadar metabolisme bdn sy….

Kwn2 sume J,
Sekarang nie plak sy br 2 minggu mencuba produk ESP. Alhamdullillah hasilnya bertambah menarik sekali iaitu muka terasa lembut dan lembap. Bila muka terasa lembut tngan nie asyik jer nk pegang muka…hehehe….=) Pesanan sy kepada kwn2 sume betapa pentingnyer kiter minum air masak yg manyak setiap ari agar proses penyingkiran dpt dilakukan ngan baik malah dpt membantu buah pinggang kiter sume. Malah sy terasa perbezaan yg ketara apabila sy mengambil air yg seckupnye ngan kurang (kdang2 terlupa minum air msak manyak2). Tok mendapatkn hasil yg memuaskan  disiplin tersangat la penting. Kalo dl muka kusam + berjerawat + mslh liang roma + gusi berdarah tp skrng dh berkurangan. Nie la coretan yg dpt sy kongsikan tok kwn2 sume J yg baik tu drpd Allah swt dan yg silap tu drpd sy sndr. InsyaAllah apabila kiter berusaha, berdoa dan bertakawal tok mendpt kulit dan badan yg sihat hasilnyer pasti xmengewakan. Terakhir, makaseh k.Ainul segala imu yg diberikan memang sngat berguna dan membantu sy….:)



Terima kasih banyak2 Siti Aishah.. saya sangat2 terharu dan gembira mendapat perkongsian ikhlas ini. Saya doakan semoga Aishah akan sentiasa mendapat kesan2 positif dari pengambilan VITAMIN SEMULAJADI ini. Jangan risaukan tentang konsultasi, ia akan berpanjangan sampai bila-bila. Sharing is caring!

JANGAN KETINGGALAN PROMO JULAI MASIH BERLANGSUNG! DAPATKAN DETAIL YANG TERPERINCI DARI SAYA!



Thursday, July 5, 2012

Set Kecantikan Shaklee untuk kulit yang cantik berseri

Salam bahagia semuanya

Gembira sangat hati melihatkan testimonial yang sangat mengujakan ini! Alhamdulillah, pengguna Set Kecantikan dari Jaringan Kami memberi respon yang sangat POSITIF setelah menggunakan Set D untuk Kecantikan yang mengandungi vitamin semulajadi Shaklee. Mari kita ikuti feedback yang diberikan:

Wajihah Rashid
Salam semua :)

saya nak share feedback saya lepas hampir sebulan guna Shaklee trial pack vit b complex, vit c dan vit E + omega guard. Mungkin ada yang ckp saya baru 21, so tak perlu makan suplemen tu, ini. Tapi saya sangat concern mengenai kesihatan sebab prevention is better than cure, isn't? :)

Muka saya jenis combination dan acne prone skin terutamanya kat area dahi. Masa PMS memang stress sebab acne banyak kat area dahi. :( tumbuh bukan main subur, nak hilang memang lama pastu ada tinggal parut. Area pipi pulak kering dan bila saya apply medium coverage foundation, jadi tak rata dan lepas 2 3 jam muka jadi tak best dah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, tak sangka nampak kesan dalam masa 2 minggu lepas amalkan Shaklee. PMS bulan ni tak keluar jerawat banyak macam sebelom2 ni, setakat 1-2 tu biasalah kan, yeay! kakak2 pun tegur bila saya lepas pakai foundation, muka nampak glowing dan flawless. :) Padahal pakai medium coverage type foundation je.hihi. Tapi akhir2 ni keluar rumah cuma pakai sunblock dan jarang dah pakai foundation kecuali ada special event je. Less is more :)

gambar kiri masa bulan Feb 2012 dan kanan masa Jun 2012.Mungkin tak banyak changes tapi I’m just sharing :) I’m very happy with my skin now and looking forward to try another Shaklee’s supplements. Thanks to Nadiah Suhaidi for the guidances and advices. :)



Testimonial Set Kecantikan Shaklee


Set Kecantikan Shaklee

Set kecantikan Shaklee, atau Set D terdiri daripada Vitamin C, B kompleks dan Vitamin E. Setiap satu supplement saling berfungsi dan membantu antara satu sama lain.

  • Vitamin C : penting untuk pengikatan kolagen
  • B Kompleks : B untuk "beauty", membantu menaikkan seri muka, membantu untuk saraf yang baik dan untuk mood yang ceria
  • Vitamin E : Sememangnya sangat bagus untuk kulit yang cantik, mengurangkan inflamasi, mengurangkan bengkak, menyembuhkan luka dan juga baik untuk sistem saraf
Jika anda makan secara konsisten dan mengamalkan minum air yang banyak yang setiap hari, insyaAllah usaha anda akan membuahkan hasil seperti kisah benar di atas. Air memang sangat perlu untuk penyerapan supplement, penyingkiran toksin, dan sangat penting untuk proses2 homeostasis di dalam badan.

Dan, yang menariknya bulan JULAI ini, Set Kecantikan ini termasuk dalam set PROMOSI kerana mengandungi sustained release Vitamin C yang mengandungi Bioflavonoid Complex! Jadi anda berhak menikmati diskaun dan tawaran menarik dari Sihat.Ceria.Bahagia jika membuat pembelian untuk bulan ini. Boleh jadi persediaan untuk menyambut hari raya nanti dengan kulit segar berseri :)

* Juga anda boleh baca tentang GLA kompleks dan Kolagen yang sememangnya bagus untuk kesihatan kulit dan ia tergolong dalam rangkaian supplement kecantikan Shaklee :) 

Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman

Wednesday, July 4, 2012

SUSTAINED RELEASE VITAMIN C SHAKLEE

Salam bahagia semua

Bulan Julai ini diceriakan dengan promosi Sustained Release Vitamin C Sharklee yang menawarkan pelbagai diskaun dan bonus2 bagi set2 yang berkaitan.


Sustained Release Vitamin C Shaklee

Sustained release adalah teknologi yang sangat2 membantu Vitamin C untuk kekal lama di dalam badan. Setiap sejam, hanya 100mg vitamin C dilepaskan di dalam badan, jadi, ia akan bertahan selama 5jam di dalam badan. Mengapa perlu teknologi ini? Kerana vitamin C bersifat larut air dan mudah termusnah oleh suhu yang tinggi, stress dan sebagainya.

Satu tablet Vitamin C ini mengandungi 500mg, bersamaan dengan memakan 7.5 buah oren! Bolehkah kita makan sebanyak itu utnuk mendapatkan dis yang diperlukan badan setiap hari? Fikir-fikirkan :D

Vitamin C adalah antioksida yang diperlukan badan setiap hari


Vitamin C Antioksida Terbaik!

  1. Membantu meningkatkan sistem keimunan badan
  2. Membina kolagen untuk kulit yang sihat dan berseri
  3. Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi dan struktur am badan yang lain
  4. Menbantu dalam proses penyembuhan luka dan juga kudis
  5. Antioksida yang bertindak melindungi sel dari serangan radikal-radikal bebas yang lain
  6. Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging


Testimonial Vitamin C

Seringkali kita mendapat feedback testimonial pengguna Vitamin C terhadap kulit dan selsema. Kali ni kita tengok penyelesaian masalah kepada bengkak gusi, gusi berdarah dan juga bau nafas. 

Saya rasa, bau nafas sebab gusi yang tidak sihat...sehinggakan kedudukan giginya bergerak-gerak dan membuatkan dia tidak selesa dan rasa rendah diri kerana bau nafas. So saya suggest Vita C utk masalah gusi bengkak tu..vit b complex utk lemah2 badan dan juga ostematrix (customer lelaki). Setelah seminggu, gusi bengkak telah menyusut dgn banyaknya..dan setelah sebulan, gusi bengkak, berdarah dan juga bau nafas telah tiada lagi. Alhamdulillah. Bukan sahaja untuk para wanita mengandung, ibu menyusukan bayi, insan terlebih berat badan..malahan untuk masalah gusi tidak sihat juga membantu...rupanya, sudah lama asyik menggunakan ubat kumur listerine laa...oral b laa..colgate la...tak dpt diatasi...Alhamdulillah..sudahselesai masalah itu. 



Alhamdulillah, menarik bukan? Sesuatu masalah ada jalan penyelesaiannya cuma kita yang kene berusaha berfikir dan berusaha mencari jalan untuk mengatasinya.


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...