Thursday, December 19, 2013

Omega 3 meningkatkan fungsi otak minda yang cerdasMinyak ikan membekalkan omega 3 yang diperlukan otak yang yang cerdas!Kepentingan Minyak Ikan kepada Pelajar


1. Meningkatkan kecerdasan minda
2. Membantu memberikan fokus 
3. Mengurangkan tekanan
4. Meningkatkan fungsi otak dengan melancarkan peraliran darah
5. Meningkatkan sistem keimunan badan

Jadi, inilah yang diimpikan oleh pelajar bukan, dapat berfikir dengan bijak dan cerdas dan sentiasa bebas dari rasa tekanan emosi :)


Omega-3 adalah asid lemak tak tepu yang TIDAK DIHASILKAN DI DALAM BADAN KITA, tetapi amat diperlukan sel-sel badan. Oleh itu, kita perlu mendapatkan Omega-3 ini dari sumber lain seperti ikan salmon, tuna dan sebagainya.

Kepentingan omega-3 (boleh klik di sini)


Terdapat 3 kandungan utama omega-3 yang sepatutnya ada di dalam setiap hidangan Omega-3 yang anda ambil, iaitu ALA, EPA & DHA.

  1. ALA (Alpha-linolenic acid) adalah sumber tenaga
  2. EPA (eicosapentaenoic acid) menyokong kesihatan jantung dan otak dengan melancarkan peredaran darah
  3. DHA (docosahexaenoic acid) menyokong pembetukan mata, minda dan jantung dan peredaran darah  dan yang paling penting sistem saraf di dalam badan.

DHA sangat diperlukan untuk membantu sistem saraf menghantar isyarat elektrik (impuls) dari satu neuron (sel saraf) ke neuron yang lain.
A synapse: Omega 3s may make it easier for signals to cross the gap between brain cells.
Sistem saraf : Impuls dihantar dengan cepat oleh satu neuron ke neuron yang lain dengan bantuan DHA


Sel-sel otak yang berhubung boleh diaktifkan dengan nutrisi DHA dan ditingkatkan lagi dengan keupayaan kita untuk berfikir dan menganalisisPembentukan DHA di dalam otak manusia

* DHA BOLEH DIDAPATI SECARA SEMULAJADI DARI SUSU IBU! Kira-kira 97% DHA daripada omega-3 diperlukan oleh otak dan 93% di dalam retina.

* EPA juga membantu menghasilkan hormon badan eicasanoids yang membantu melancarkan darah di dalam badan, mempengaruhi peningkatan sistem keimunan badan dan juga fungsi-fungsi otak.

Jadi, jelaslah di sini, bahawa Omega-3 sangat diperlukan untuk perkembangan otak dan minda yang cerdas yang membantu pelajar menjadi bijak dan pintar :)

JADIKAN OMEGA-3 SEBAGAI SUPPLEMEN WAJIB UNTUK PELAJAR BIJAK SEPERTI ANDA!


Bagaimana untuk mendapatkan Omega-3 dengan mudah?Omega Guard Shaklee mengandungi omega-3 yang asli telah diekstrak dari ikan di lautan perairan dalam, bukan dari hati ikan ya (tempat simpanan toksik di dalam badan).
COD Kajang, Saujana Impian, Taman Cheras Jaya dan pos ke seluruh Malaysia


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman
Rujukan :

Omega-3 fatty acids | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids#ixzz2nuZ2tV4v
University of Maryland Medical Center
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...