Tuesday, March 18, 2014

ESP Penawar Gastrik Terbaik Buat Saya Pengedar Shaklee Kajang Taman Puncak Saujana, Prima Saujana, Saujana Impian



Ini adalah testimonial ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee yang saya share dari group saya, mohon izin share ye tuan empunya :)

penawar gastrik, cara elak gastrik, ESP putrajaya, kajang, Shaklee
Testimoni ESP untuk gastrik

Bila tebaca testi ni, teringat kisah SAYA sendiri. Kenapa? Sebab pengalaman dia sama macam saya, yang dapat gastrik dari kecik lagi


Penyebab Gastrik

Punca gastrik, cara mengatasi, ubat gastrik
Gastrik penyebab sakit perut

Bila tak makan, confirm sakit perut
Bila makan lebih pun mesti sakit perut
Bila makan yang sangat pelik, sakit perut jugak
Bila makan tak ikut time, mesti rasa perut memulas bagai ditarik-tarik
tapi apa2pun, tetaplah bersyukur ada perut kan?

Saya dapat gastrik ni maybe disebabkan keturunan, redha jelah takpe asal sihat ceria hehe

Penyebab Utama Gastrik :

  1. Waktu makan yang tidak tetap
  2. Membiarkan perut kosong ketika jus gaster dikeluarkan dari badan
  3. Tekanan
  4. Helicobacter pylori pula penyebab peptic/gastric ulcer di dalam perut

Ubat yang boleh menyebabkan Gastrik

  1. Aspirin : melegakan kesakitan
  2. Nicotine : mengurangkan rokok
  3. Corticosteroids : ubat untuk melegakan masalah kulit, ruam, ekzema
  4. Erythromycin : antibiotik
  5. Beta Blockers : rawatan darah tinggi

Simptom Gastrik


  1. Sakit yang berterusan
  2. Ketidakhadaman perut
  3. Pening kepala
  4. Muntah
  5. Hilang selera makan
  6. Cirit birit 
hmmm..dulu memang selalu saya alami semua ni termasuk cirit-cirit.

Apa yang perlu dielakkan oleh pesakit gastrik?


  1. Makanan pedas
  2. Alkohol
  3. Merokok
  4. Makan berlebihan
  5. Makan banyak sebelum tidur malam
  6. Makanan terlalu berlemak
  7. Tekanan
  8. Tidur lewat malam

Rujukan :  Gastric Problems - First Aid and Emergency Treatment Guide | Medindia http://www.medindia.net/patients/firstaid-gastric.htm#ixzz2wHzLB7Fi




Petua mengurangkan Gastrik


Satu petua dari saya bila saya terkena gastrik
Minum air panas kosong
ye, syarat mesti panas yang boleh diminum (bukan suam)
dan air itu mesti air yang kosong
Alhamdulillah, cara ini memang kena dengan perut saya
mesti keluar angin
kalau dah terdesak sangat taktahu mana nak cari air halia

Kalau rajin bolehla buat sendiri air halia,
rebuskan halia dan tambahkan sedikit gula supaya boleh diterima tekak
masa pregnantkan Aiman dulu, saya sangat suka minum teh o halia
tapi orang tua-tua cakap, halia ni kalau makan setiap hari panas
* taktahu betul atau kebetulan, ini penyebab Aiman kurang rambut masa baby dulu
6 bulan baru ada rambut yang sangat nipis sehelai dua, kesian dia!


Penawar Gastrik saya


Yang penting, jumpa doktor dahulu untuk dapatkan rawatan yang betul
Adakah sebab angin?
pedih ulu hati? dan sebagainya?
Hanya doktor dan farmasis saja yang boleh mengeluarkan ubat dengan betul yang sesuai dengan kita

Saya mencari penawar setelah saya tahu apa masalah saya
Sejak saya cuba ESP untuk menyusukan Aiman, saya terasa beban yang saya tanggung untuk gastrik berkurangan dan hilang tanpa saya sedar
Pelik juga saya boleh tahan lapar dalam jangka masa yang lama
walaupun saya mengepam susu
tapi lama kelamaan saya dapat rasa bila saya minum ESP, saya dapat tahan lapar
Bila saya tak minum ESP seharian, saya akan sangat cepat lapar

Alhamdulillah, sejak 3 tahun kebelakangan ini, saya tak mengalami masalah gastrik
walaupun saya kadang-kadang terpaksa skip makan sewaktu bekerja
tapi ini bukanlah jaminan yang saya tak perlu menjaga waktu makan macam biasa
sekurang-kurangnya tahanlah jugak perut ni kan
~syukur~


Apa yang Best tentang ESP


* Waktu mengandung Amni, memang saya tak tinggalkan ESP sebab selalu sangat lapar
* Dah berpengalaman berpuasa waktu mengandung tanpa ESP (waktu Aiman sebab tak kenal lagi) dan ternyata saya taktahan, manakala mengandung kan Amni, saya berpuasa dengan ambil ESP sebagai alternatif, syukur dapat tahan lapar dan penuh puasa sebulan
* Menjalani tempoh-tempoh berpantang dengan ESP sangat heaven dan best! Bertenaga dan luka cepat sembuh
* Menyusukan dan mengepam untuk stok susu dengan pengambilan ESP memang ada perbezaannya, siapa yang nak tahu sila cuba
* Masalah kulit muka saya yang berlubang-lubang ini pun dapat dikurangkan dengan pengambilan ESP ini, syukur!
* Satu lagi yang dapat dikesan adalah tenaga. Jadi bertenaga bila minum ESP di awal pagi sebelum sarapan. waktu-waktu yang lain pun sama jugak
* Bolehla nak kurangkan pengambilan nasik 2 pinggan kepada 1 pinggan, maklumlah ibu menyusu memang kuat makan, betul tak??

Susu ESP, pekatkan susu, banyakkan susu, kualiti susu
Stok susu Amni setahun 4 bulan, alhamdulillah



Sebab tu saya memang sangat sukakan ESP!

Kalau ada tawaran dari Shaklee buat ahli-ahli SID Shaklee sendiri, saya nasihatkan Janganlah Membiarkan Tawaran ini berlalu pergi macam tu je. Tolonglah grab untuk penjimatan yang amat jimat! Sebab tu sangat untung bila jadi ahli Shaklee ni, serius!

Shaker serbaguna, resepi ESP, banyakkan susu
ESP Shaklee dan Shaker Shaklee yang berbesi sangat istimewa!

Nak beli dengan penghantaran yang selamat?
http://bit.ly/ESPprotein klik link sebelah

Sangat untung membeli pada benda yang mendatangkan manfaat kepada kita. Anda yang belum mencuba, kalau nak mencuba, boleh hubungi saya. Anda jeles tak tengok shaker yang besar dan ade besi istimewa di dalamnya ni? Nak tahu lebih lanjut? ha, boleh tanya pada saya :))


Hubungi AinulMalik
SMS 013-3536718
Whatsapp 016-3353567
Facebook page Sihat.Ceria.Bahagia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...