Showing posts with label Herb-lax. Show all posts
Showing posts with label Herb-lax. Show all posts

Tuesday, April 8, 2014

Cara Mengatasi Sembelit Mudah Lawas Setiap Hari

Alangkah seksa jika mengalami sembelit yang kerap setiap hari! 

Kita terpaksa menghabiskan masa yang lama meneran di dalam bilik air tetapi hasilnya tidak memuaskan.

Apakah itu sembelit?
Sembelit ialah masalah yang dialami oleh individu yang buang air besar kurang daripada 3 kali seminggu, yang diikuti oleh meneran (straining), sakit sewaktu buang air,  dan buang air dengan sukar. Biasanya najis adalah keras dan berketul ketul dan kering. Individu yang menghidapi masalah sembelit harus peka dengan penemuan darah atau lendir dalam najis kerana kewujudan darah atau lendiran mukus boleh membawa petanda masalah yang lebih serius seperti polyps (ketumbuhan pre kanser) atau penyakit radang usus besar.
Rujukan : http://www.blog.kesihatanonline.com/2012/05/masalah-sembelit-constipation.html



Apakah cara untuk mengatasi sembelit agar mudah lawas buang air besar setiap hari?

Makanan mengatasi sembelit/ makanan pelawas


1) Betik

Ihsan Google http://ctshahizashaari.blogspot.com/2012/05/kegemarankubetik.html

Betik mengandungi fiber yang membantu melawaskan usus. Amalan memakan betik setiap hari membantu kita membuang setiap hari, lagipun sedap kan betik ni? So, no more sembelit :)


2) Pisang

Ihsan Google http://smileofindonesia.blogspot.com/2013/06/pisang-banana.html

Pisang memang bagus sebagai pelawas untuk mengelakkan sembelit. Selain fiber, pisang mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, Vit B1, B2, B6 c, niasin dan folat.


3) Oat

Ihsan Google http://www.realfoods.co.uk/product/734/real-foods-organic-oat-groats-whole-bulk-wholesale

Oat sangat kaya dengan fiber, jadi inilah sebab mengapa oat berperanan sebagai pelawas, mengelakkan sembelit.
Diet yang mengandungi banyak serat makanan mengurangkan risiko penyakit dengan memperbanyakkan najis, mengurangkan masa transit makanan melalui saluran gastrousus, mengurangkan tahap kolesterol darah dan membantu mengawal tahap kandungan gula dalam darah.
Serat oat didapati merendahkan kolesterol darah apabila dimakan sebagai sebahagian diet rendah lemak. Adalah dianggarkan bahawa penurunan setiap satu peratus kolesterol darah dapat mengurangkan dua peratus risiko penyakit jantung koronori.

Artikel Penuh: 
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0605&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_06.htm

4) Air

Amalan minum air ksong bagus untuk kesihatan
Air membantu proses penghadaman dalam badan, dan membantu proses pelawasan dalam badan, sebab itulah air berperanan untuk mengelakkan sembelit. Minulah air ksoong dengan banyak setiap hari, seelok-eloknya bersukat untuk setiap 20kg berat badan anda, minumlah 1 liter air. Jadi, kalau 60 kg? Minumlah 3 liter air berperingkat-peringkat setiap hari :)


Supplement Semulajadi mengatasi Sembelit


Supplement Shaklee untuk sembelit

1) Herblax


Herblax berperanan mengaktifkan usus supaya proses pelawasan dan pembuangan najis besar dapat berlaku dengan mudah. Jadi, Herblax berperanan membantu mengatasi sembelit dengan mudah!

Apa yang best bila consume Herblax?

a) Anda akan mudah lawas dengan khasiat senna leaves
b) Detoks badan, kerana mengandungi alfalfa dan blue malva flower
c) Najis menjadi lembut dan pergerakannya dimudahkan di dalam usus dengan khasiat dari herba Barkthon Bark
d) Jika anda terlebih makan dan juga mengambil alkohol, fennel seed atau jintan manis di dalamnya membantu mengeluarkan toksin terkumpuldan masalah kembung perut juga dapat diatasi
e) Badan yang mengandungi lebihan air dapat diatasi dengan khasiat akar culver atau Culver's root ini, ia juga sesuai untuk pesakit asma.
f) Yang paling best, sudah tentu anda akan rasa perut akan mengempis dan kurang buncit! Boleh dicuba pada orang belum mencuba herblax ini :)

Namun, Herblax tak boleh diambil setiap hari! Dapatkan aturan makan yang berkesan dari saya ya untuk hasil yang optima mengatasi sembelit.


2) Ostematrix

Kandungan magnesium di dalam Ostematrix membantu melawaskan kerana ia bersifat laksatif. Magnesium membantu juga untuk melembutkan najis

Ada satu kajian yang telah dijalankan di Jepun, terhadap wanita muda Jepun yang mengambil kurang fiber dalam diet seharian. Jadi, hasil ujikaji mendapati, jika mereka kurang mengambil air, dan juga magnesium, mereka akan mengalami sembelit ini. Bacalah kajian ini, best!

Tajuk :

Association between dietary fiber, water and magnesium intake and functional constipation among young Japanese women.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17151587



Jadi, sudah terbongkar rahsia mengapa Ostematrix sangat penting untuk masalah sembelit, bukan?

Selain dari Ostematrix dan Herblax, boleh mengamalkan Alfalfa setia hari kerana Alfalfa mengandungi fiber yang tinggi! Tapi, awas! Jika anda mengambil fiber dalam kuantiti yang banyak, minumlah air sebanyak yang mengkin, jika tidak, kesannya boleh jadi berlawanan. 

Jangan datang mengadu pada saya, kenapa sembelit saya semakin teruk?Solusinya : Minumlah air dengan banyak walau apa cara dan alasan anda sekalipun :)

Yang penting, makanlah makanan yang tinggi fiber, banyakkan minum air kosong dan lakukan senaman yang teratur setiap hari untuk membantu mengatasi sembelit ini.

Air boleh diminum bersukat, iaitu dengan mengambil 3 liter setiap hari. Bagaimanan dengan makanan? Cubalah alternatif pengambilan Herblax, dan Ostematrix sebagai pilihan Utama, juga Alfalfa Complex sebagai penambah fiber dalam diet seharian anda :)

Semoga anda bebas dari sembelit selepas ini. Selamat mencuba!



Dapatkan konsultasi dari ;




iR Ainul Malik
ID 854281
SMS 013-3536718
WA 016-3353567
COD Kajang, Taman Cheras Jaya, Cheras Batu 9

Wednesday, January 8, 2014

Rawatan Gout Lelaki dan Wanita Dengan Sumber Semulajadi

Apakah itu gout?


Gout adalah sejenis penyakit arthritis yang menyerang secara tiba-tiba, kemerahan dan kesakitan pada sendi-sendi. Ia adalah disebabkan pengumpulan hablur asid urik pada sendi.


Gout

Simptom sakit gout.




  1. Sakit yang melampau yang mengejut, kemerahan, bengkak dan rasa kaku pada sendi
  2. Mengalami demam
  3. Keradangan tisu di sekekliling sendi mengakibatkan kulit bengkak dan sakit walau disentuh dengan lembut.





Golongan yang berpotensi mendapat gout


Lelaki lebih senang mendapat gout berbanding wanita. Akan tetapi wanita terdorong mendapat gout selepas menopous.



Diet dan makanan yang disyorkan untuk pesakit gout




  1. Buah-buahan segar khususnya ceri dan strawberi
  2. Sayur-sayuran segar, jus saderi
  3. Makanan yang tinggi b kompleks dan vitamin C

Diet dan makanan yang harus dielakkan untuk pesakit gout


  1. Makanan berpurina tinggi seperti daging
  2. Ikan dan makanan laut seperti kerang-kerangan
  3. kekacang
  4. Cendawan
  5. Daun bayam
  6. Pucuk asparagus
  7. Kubis bunga



Tips Tradisional mengurangkan gout menurut wikipedia


1. Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu

2. Ambil anak pokok durian beserta akarnya. Rebuskan bersama kaki ayam untuk dijadikan sup.

3. Ambil beberapa helai daun pandan dan rebuskannya untuk diminum airnya dua kali seminggu.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Gout




Supplement Shaklee yang dicadangkan untuk penyakit gout ini adalah :




  1. Vivix : yang dapat memulihkan sel dan ketidaknormalan sel dari peringkat dalaman
  2. Herb Lax : Untuk detox membuang sisa2 toksin di dalam badan
  3. Alfalfa complex : Menurunkan paras asid di dalam badan, dan menyingkirkan toksin dalam badan
  4. B kompleks : Asid folik sangat penting dalam metabolisma nukleoprotin
  5. Vita C : Membantu dalam penyembuhan keradangan
  6. Garlic : Bagus untuk mengurangkan bengkak dan sakit
  7. Vita E : Menuetralkan radikal bebas
  8. Ostematrix : Bagus untuk mengurangkan bengkak dan sakit
  9. Omega : Mengurangkan inflamasi pada kawasan gout dan bagus untuk sendi
Bagi mereka yang berminat untuk mencuba supplement semulajadi ini, tidak perlu untuk membeli kesemua yang disenaraikan di atas. Anda boleh pilih mana-mana yang dirasakan paling sesuai di samping boleh menghubungi kami untuk bantuan konsultasi. Jangan risau ye :)






Sebarang pertanyaan anda boleh terus sms ke 013-3536718 dan kami sedia membantu anda!


Friday, January 11, 2013

LANGSING SIHAT CARA SELAMAT

Salam ceria buat semua :)

PILIHLAH LANGSING SECARA SIHAT DAN SELAMAT sebagai azam tahun baru 2013!

Masih blm terlambat untk mencuba untuk menurunkan berat badan dengan SIHAT dan SELAMAT. Dengan tindakan 1,2,3 anda pasti akan TERSENYUM LEBAR dgn hasilnya :D

1. HERBLAX : MENYINGKIRKAN TOKSIN DAN DETOX
2. LECITHIN : MEMBAKAR LEMAK DI DALAM BADAN
3. ALFALFA : MENYINGKIRKAN LEMAK YG TERBAKAR KELUAR DARI BADAN.

Dengan semangat, usaha, doa dan tawakkal, anda akan dapat lihat hasilnya nanti :) Mesin penimbang pasti menjadi rakan baik anda yg menyokong perkembangan usaha menurunkan berat badan ini.


Dapatkan TIPS DAN KONSULTASI PENUH SERTA EKSKLUSIF dari:
Sihat.Ceria.Bahagia


Satu lagi berita gembira!


Anda berpeluang menyertai Cabaran Langsing Cara Sihat 2013 yang menawarkan GANJARAN MELEBIHI RM3700!! Dapatkan syarat2 penyertaan dan hadiah yang menanti di page Sihat.Ceria.Bahagia. RUJUK DI BAHAGIAN NOTES ya!


HADIAH UNTUK CLCS2013

1 x HADIAH UTAMA :
RM1270
Voucher Kenkoushoku bernilai RM300 + COACH Wristlet bernilai RM350
Voucher Sihat.Ceria.Bahagia bernilai RM200
Voucher Sweetbonda bernilai RM100
Wang Tunai sebanyak RM200 dari Salwa.Shaklee.E.Shoppe & MommyIzzatie
Victoria Secret Body Mist bernilai RM70 dari Naturalvitamin4u
Bag Jenama ELLE bernilai RM50 dari Mommatwinzshoppe

1 x HADIAH PERTAMA :
RM750
Voucher Kenkoushoku bernilai RM200 + COACH Wristlet bernilai RM350
Voucher Myhabibysuperb bernilai RM200

2 x HADIAH KE-2 :
RM400  
  • Voucher Kenkoushoku bernilai RM200 + Voucher Jagabadan bernilai RM100 + Perfume Avon bernilai RM100 dari Jagabadan
  • Hamper Body Shop bernilai RM150 dari Kedai TripleS + Voucher Rm100 dari Mom 2 Moms + Voucher RM100 dari WeLoveSusuIbu + Voucher Tokeybendahara bernilai RM50

2 x HADIAH KE-3 :
RM299  
  • Voucher Kenkoushoku bernilai RM100 + Periuk Amberline saiz 2L bernilai RM169 + Voucher Mama Hebat bernilai RM30
  • Periuk Amberline saiz L bernilai RM129 + Avon Eau de Parfum Spray bernilai RM120 dari OLINE-SHOP + Voucher Cantik bernilai RM50

8 HADIAH SAGUHATI :
2 x Set Penjagaan R Series Cosway
1 x Voucher Tokeybendahara bernilai RM50
1 x Voucher diaryofmuhammad.com bernilai RM50
2 x Voucher Cantik bernilai RM50
2 x Voucher Mama Hebat bernilai RM30


Hadiah disponsor oleh:




JANGAN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN INI!!

Friday, August 3, 2012

TESTIMONIAL PENURUNAN BERAT BADAN DENGAN SHAKLEE

Salam bahagia buat semua

Bagaimana dengan puasa anda? Puasa bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga, tapi turut berpuasa pancaindera dari melihat, mendengar, barkata-kata dan melakukan perkara yang buruk dan tidak mendatangkan faedah. Selain itu, kita juga dapat merehatkan organ2 badan yang berkaitan dengan proses PENGHADAMAN kerana selama berbulan-bulan telah bekerja tanpa henti, tak kira masa kecuali waktu tidur :)

Kepentingan Puasa


Banyak sebenarnya fadhilat-fadhilat puasa ini, secara taklangsung, puasa juga dapat membantu kita dalam menurunkan berat badan, menjaga tahap gula di dalam darah, dan mencegah kolesterol yang tinggi secara berpanjangan dengan syarat kita berpada-pada semasa makan juadah berbuka dan bersahur. Jangan pula kita qadha makanan yg sepatutnya diambil 3kali sehari sepanjang waktu malam di bulan Ramadhan ye ;)

Testimonial Pengamal Supplement Shaklee


Saya sangat2 gembira dengan perubahan berat badan KAK LAILA, yang telah berjaya menurunkan berat badan sebanyak 8.8kg dari Disember 2011 sehingga Mei 2012, dan saya akan update dengan Kak Laila lagi dengan perubahan berat badannya pada bulan puasa ini kerana dia masih lagi mengamalkan produk Shaklee secara KONSISTEN. Alhamdulillah!

Gambar ni saya ambil dari blog Kak Laila :)

Jadi, Kak Laila dah share dalam blog die di sini pengambilan produk dari Disember 2011 sampai ke Mei 2012. boleh rujuk pada link yang saya sediakan ini.


Disember 2011 : Turun 2 kg (BASIC: LECITHIN, ALFALFA, HERBLAX & VITALEA)

Januari 2012 : Turun 2 kg (BASIC: LECITHIN, ALFALFA, HERBLAX & VITALEA)

Febuari 2012 : Turun 1 kg (BASIC: LECITHIN, ALFALFA, HERBLAX & VITALEA)

Mac 2012 : Turun 1 kg (PREMIUM : BASIC + OMEGA)


April 2012 : Turun 1 kg (PREMIUM : BASIC + CINCH/ESP)

May 2012 : Turun 1.8 kg (PREMIUM : BASIC + CINCH/ESP + VIVIX)



Dan Kak Laila yang baik hati ni turut berkongsi TIPS2 cara die menurunkan berta badan. Dia mengamalkan diet mengikut jenis darah, insyaallah akan saya kongsikan di entry yang seterusnya :) Kita baca dulu tips yang Kak Laila senaraikan, dan pesan dia, DISIPLIN perlu ada :)

Tips ni sebenarnya perkara biasa je, tapi kadang2 ada org terlupa...
1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu. (Saya tak konsisten yang ni, 2 bulan pertama langsung takde senaman, tp still boleh turun berat dengan 2kg sebulan)
6. Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula. (Saya langsung tak ambil gula untuk minuman, milo tanpa gula, teh-energy tea mix, kuih tradisional atau kek saya kurangkan, kalau masak pun saya hanya letakkan sedikitttttttttttttttt sahaja gula)



Terima kasih banyak2 Kak Laila, berkongsi pengalaman ini. boleh singgah baca sendiri kisah pengalamannya di blog Kak Laila. dan dengar kata, Kak Laila berjaya menurunkan sebanyak 11kg sehingga sekarang! wow! masih ada penurunan kan? TAHNIAH akak! Alhamdulillah, dengan izin Allah semuanya :)

Kepentingan Supplement dalam SET KURUS Shaklee


  1. Detox : HERBLAX : Menyingkirkan toksin dan lemak degil secara berkala. Membantu mengaktifkan usus dan mengelakkan sembelit.
  2. Pembakaran Lemak : Lecithin (membakar lemak, menukarkan lemak kepada cecair dan memecahkan kolesterol) & Omega (Omega-3 membantu pembakaran lemak dan juga menurunkan paras kolesterol)
  3. Fiber : Alfalfa & CINCH (Fiber membantu proses menyingkirkan lemak keluar dari badan)
  4. Protein : ESP (bagi ibu yang menyusukan), CINCH (amino asid membantu menurunkan paras gula dalam darah, dan membantu tubuh memelihara otot dalam masa pembakaran lemak-makin BESAR otot, makin BANYAK kalori boleh dibakar)
  5. Antioksidan : VIVIX (membantu memelihara sel, dan membantu meningkatkan metabolisma badan dan membantu menurunkan berat badan)

Bagi yang berminat mendapatkan konsultasi produk dari saya, jangan segan2 bertanya kepada saya dengan emel ke ainzm@yahoo.com. Oh ya, saya ada menyediakan PENGHARGAAN KEPADA PELANGGAN SAYA SEPANJANG BULAN RAMADHAN sehingga SYAWAL ini, dapatkan penghargaan anda ya! Selamat mencuba!


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...