Showing posts with label kesihatan. Show all posts
Showing posts with label kesihatan. Show all posts

Wednesday, December 3, 2014

Petua Menghilangkan Kapur pada Mee Kuning dengan 3 Langkah Mudah!

Salam sejahtera semua :)

Kali ini saya nak share tentang petua nak menghilangkan kapur pada mee kuning. Saya belajar petua ni dari kakak ipar saya. Petua orang-orang lama yang dipegang turun temurun ni nampaknya berhasil dari segi rasa dan takkan sakit perut bila makan mee kuning!


3 Langkah Mudah Menghilangkan Kapur pada Mee Kuning


1. Basuh mee kuning yang diletakkan di dalam penapis di bawah air paip selama 2 minit.

2. Letakkan 2 sudu gula di atas mee kuning tersebut, gaul-gaulkan gula dengan mee sehingga rasa rata semuanya

3. Basuh semula mee tersebut di bawah air paip sehingga bersih.


Letakkan gula ke dalam mee dan gaul



Bilas semula mee tersebut sehingga bersih
Mee yang dah hilang rasa kapurnya sedia dimasak :)


Anak mesti suka nak makan mee yang sedap ni :)
Mudah sangat, kan?

Mula-mula dalam hati berdebar, eh, menjadi ke ni? 

Tapi, alhamdulillah, memang tiada lagi bau kapur dan insyaallah kita takkan sakit perut makan mee kuning tersebut.

Sekarang anda bebas memasak mee kuning tersebut dengan resepi pilihan anda :)

Saya suka, saya suka! Seronok kan dapat masak sendiri di rumah untuk hidangan kepada anak-anak dan suami tercinta? Jangan lupa bacakan Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir semasa memasak dan berselawat supaya kasih sayang kita dapat sampai ke dalam masakan tersebut. Apatah  lagi dapat keberkatan Allah! Mesti sedap rasanya masakan puan-puan tu :) Anak-anak mesti berselera nak makan macam Aiman yang picky eater ni, insyaallah :)

Tips menaikkan selera anak (klik di sini)

Aiman ni tergolong dalam golongan kanak-kanak yang picky eater. Memang saya faham sangat perasaan risau tu macammana. Ya Allah, pening dan risau mengingatkan kita dah masak sedap-sedap, diorang tolak?

Sedih sungguh!

Ibu-ibu kenalah bersabar ye, ada rahsianya nak mengatasi masalah anak kurang berselera makan ni, nak tau jom tengok video ni :)


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.


Semoga semuanya mendapat manfaat dari perkongsian saya hari ini. 

Saya izinkan sesiapa yang ingin share petua ini untuk panduan kawan-kawan yang lain, kerana sharing is caring!
Jom memasak untuk kebahagiaan keluarga:)

Semoga semuanya sihat, ceria dan bahagia!


Ikhlas ;

Ainul Malik
016-3353567

Friday, September 26, 2014

Tekanan Darah Stabil 120/80 setelah Konsisten Mengambil Omega dan Ostematriks.

Alhamdulillah, 

Semalam adalah hari bahagia saya. Mengapa? Kerana semalam saya mendapat banyak feedback yang membahagiakan mengenai kesihatan ibu dan juga bapa rakan-rakan kesayangan saya.



Pengalaman Sebenar Menurunkan Tekanan Darah Darah ke Tahap Normal


Yang membuatkan hati saya tersentuh bahagia adalah perkongsian Kak Sue mengenai tekanan darah ibunya yang kini telah stabil dan normal seperti biasa :)


omega turunkan tekanan darah tinggi, ostematriks turunkan darah tinggi, testimonial Shaklee, vitamin semulajadi
Pengalaman Kak Sue membantu ibu mengembalikan tekanan darah normal 120/80 dari 220/190.

Melalui perkongsian Kak Sue, set sendi bajet (budget) yang diambil ibunya telah membantu mengawal darah tinggi ibunya dari 220/190 kepada 150/90 dan kini setelah pemeriksaan terkini, tekanan darah ibu Kak Sue menurun menjadi normal dan stabil, 120/80.


Alhamdulillah, bagi yang dapat merasakan perubahan ini pasti gembira dengan kesihatan ibu Kak Sue :) Siapa yang tak gembira kan, tekanan darah ibu bapa masing-masing telah kembali normal seperti sedia kala?


Menurut Kak Sue, supplement Shaklee yang diberikan kepada ibunya hanyalah OmegaGuard dan Ostematriks, asalnya untuk mengurangkan sakit sendi ibunya itu. Namun setelah mengamalkan secara konsisten, selain daripada perubahan ketara pada tekanan darahnya, kedua-dua supplement ini membantu ibunya untuk mudahkan buang air besar, dan dapat mengangkat kaki dengan tinggi kerana sebelum ini ada halangan dari arthritis.


Walaupun set yang diambil paling minima, tetapi ia benar-benar membantu ibunya dan membawa erti yang besar buat kedua beranak ini, siapa tak sayang ibu bukan? Kita sebagai anak, wajib memastikan kesihatan ibu dan bapa kita terpelihara sama seperti mereka menjaga kita sewaktu kita kecil.


Alhamdulillah, 

Jomlah kita ramai-ramai sujud syukur. Doa kepada orang yang tidak tahu kita mendoakan mereka sangat-sangat diterima Allah. Tahniah Kak Sue menjadi anak yang prihatin :)

Yang penting, kita berusaha dengan cara yang terbaik tanpa berputus asa, sambil doa dan bertawakkal kepada Allah Yang Maha Menyembuhkan.



Kepentingan Mengambil Supplement Semulajadi


Bagi saya, menggunakan sumber-sumber yang betul-betul semulajadi seperti ulam ulaman dan herba pun memang bagus, tetapi, dengan pengambilan supplement Shaklee yang asli ni yang didatangkan di dalam kapsul, kita tahu dengan tepat berapa dos yang telah kita makan untuk mencukupkan nutrisi di dalam badan kita itu.

Penyakit ini berpunca dari kekurangan nutrisi yang tertentu yang menyebabkan sel-sel kurang sihat, seterusnya menyebabkan sistem badan kita terganggu. Oleh itu, dengan mencukupkan nutrisi dengan tepat dan betul, kita makanlah dengan ilmu hasil dari bimbingan orang yang berpengetahuan dalam bidang ini. Nak sihat pun kena belajar kan, jika tidak kita akan makan secara tidak teratur dan menyalahkan herba atau supplement tersebut kerana tidak membantu memberi sebarang perubahan positif kepada kita.


Betul tak?


Alhamdulillah, saya memang gembira kerana ibu kak Sue telah mempunyai tekanan darah yang normal hasil dari pengambilan Omega dan Ostematriks secara konsisten.


Jika anda memerlukan pandangan dan konsultasi dari saya :


Call atau sms ke : 016-3353567


Lillahitaala.


Anda sihat, saya gembira!




Dari saya yang ikhlas,


Ainul Malik :)


Artikel ini adalah dari pengalaman sebenar pelanggan saya, bukannya bertujuan untuk mengubati atau mendiagnos sesuatu penyakit.


Saturday, September 20, 2014

Vitalea Multivitamin yang Lengkap Terbaik Untuk Semua Golongan Lelaki mahupun Wanita

Anda mencari multivitamin yang terbaik di pasaran?
Anda mahukan semua khasiat nutrisi dari semua jenis vitamin yang lengkap dalam 1 tablet?
Anda mengalami pengiraan haemoglobin yang rendah?

Ya, anda sememangnya memerlukan Vitalea Iron Formula!


6 Sebab Mengapa Vitalea Multivitamin Terbaik di Pasaran :

  1. Mengandungi 28 jenis Vitamin yang lengkap yang sangat diperlukan badan
  2. Mengandungi formula iron (Zat besi) yang jarang didapati di dalam tablet multivitamin yang lain di pasaran, yang sangat bagus untuk pembentukan haemoglobin, membantu pesakit anemia, dan membantu tumbesaran badan.
  3. Mengandungi beta carotene yang membantu dalam pembentukan sel dan tisu serta bagus untuk penglihatan
  4. Lengkap bersama kalsium dan fosforus di samping kewujudan Vitamin C dan Vitamin D untuk kesihatan gigi dan tulang yang kuat
  5. Mengandungi Biotin dan Pantothenic Acid yang penting untuk metablisma lemak dan karbohidrat
  6. Vitamin B12 yang penting untuk pembentukan sel darah merah  

Kesuburan, kesihatan optima, lengkap nutrisi


Vitalea lengkap dengan Vitamin A, D, C, B1, B2, B3, B6, B12, Asid folik, Biotin, Vitamin B5, Kalsium, Fosforus, Iodin, Zat Besi, Magnesium, Copper, Zink dan banyak lagi!


Kualiti Vitalea Sebagai Multivitamin Terbaik memang Terbukti!


Vitalea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The Best MultiVitamin di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vitalea Shaklee selama setahun, risiko jatuh sakit boleh dikurangkan sebanyak 65%.


10 Manfaat Vitalea yang luas untuk kesihatan yang optima :


  1. Penambah tenaga segera
  2. Membantu sistem memori dan fokus
  3. Pelengkap Nutrisi yang lengkap akibat dari pemakanan yang tidak seimbang
  4. Meningkatkan sistem reproduktif dan kesuburan
  5. Penting untuk pertumbuhan sel dan tisu yang sihat
  6. Melambatkan proses penuaan
  7. Pertumbuhan tulang, gigi dan rambut yang sihat
  8. Melindungi organ seperti buah pinggang, jantung dan hati
  9. Sangat membantu dalam pembentukan darah merah
  10. Meredakan ketegangan, mengurangkan tekanan dan memberi kesan penenang 

Info Vitalea Shaklee yang patut diketahui :

Vitalea adalah multivitamin dan mineral yang PERTAMA dicipta di dunia. Asalnya bernama "Vitalize-Mineral" dan disingkatkan menjadi "Vitamin".

Beruntunglah anda yang bijak yang telah memilih Vitalea sebagai supplement utama harian anda!

Vitalea multivitamin terbaik di pasaran dunia!

Testimonial Vitalea






Semoga anda semua bergembira dengan perubahan positif yang bakal anda rasai dengan Vitalea ini :)

Saya sentiasa menantikan berita gembira ini datang daripada anda, golongan yang memerlukan nutrisi ini :)


Nak order dengan penghantaran selamat dari Gdex, klik sini :
http://bit.ly/VitaleaMultivitamin


Nakkan COD kawasan Kajang, Taman Puncak Saujana Kajang dan Taman Cheras Jaya, saya sedia membantu anda :)

Jika perlukan konsultasi dan servis terbaik, hubungi saya ya di 016-3353567


Semoga berjumpa lagi!

I'm happy to share :)

SID mesra anda;

Ainul Malik
016-3353567

Monday, January 7, 2013

Garlic Complex Teman TERBAIK ibu yang menyusukan bayi

Salam ceria buat semua!

Wah, bersawang2 sudah blog kesayangan saya ni! Selama bersawang ini, saya aktif dalam page saya Sihat.Ceria.Bahagia :) Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan anak kedua dan dah lepas waktu berpantang sekarang.. Tapi apa yang boleh saya katakan, berpantang dengan set BERPANTANG SHAKLEE sangat awesome! Bukan saja set asas yg saya ambil, ada lagi tambahan2 supplement yg saya makan. Dengan izin Allah, segala nya berjalan dengan lancar dan saya sangat gembira! nanti saya ulas lagi tentang set berpantang ini ya!

Hari ini saya nak berkongsi dengan semua tentang kebaikan bawang putih dan khasiatnya bagi ibu2 yang breastfeed atau menyusukan anak.  Perlukah ibu2 menyusukan ini makan bawang putih? Mengapa orang tua2 sangat menggalakkan ibu2 yang berpantang makan lebih bawang putih sewaktu berpantang? Mestilah ada khasiatnya bukan? Pesan orang-orang lama, dengan makan bawang putih dapat membuang angin, memanaskan badan, melancarkan pengaliran darah.. Wah, bukan sebarangan pesan dan amalan orang zaman dahulu kerana semua yang diamalkan itu memang ada kebenarannya.

Siapa yang suka makan bawang putih?hehe, mesti tak ramai yg angkat tangan dan mengaku bukan? Baunya, huhu.. agak kurang menyelesakan betul tak? tapi, ada juga yg suka baunya. lain org lain ragamnya :D

Tapi, menurut Dr Julie Menella, seorg saintis Biopsychologist, bau dari bawang putih ini tidak akan sama sekali mengganggu bayi yang menyusu badan, malahan akan membuatkan bayi menyusu dengan lebih lama! Menarik bukan?

Apa kelebihan bawang putih ini ya?


1) Bawang putih bertindak sebagai anti-kulat/ antifungal


Pernahkah bayi anda terkena jangkitan kulat yang menyebabkan dia sakit tekak, lidah keputihan dan jangkitan dari ruam lampin? Kulat yang menyebabkan jangkitan adalah kulat candida. Bagi bayi yg terkena jangkitan kulat ini, sangat kesian, mereka akan mengalami kesusahan untuk menyusu, pelekapan yang kurang betul di payudara ibu disebabkan ketidakselesaan di mulutnya. dan menangis2 kerana melecet pada kulit yang terkena ruam lampin. Jadi, dengan memakan bawang putih yang bertindak sebagai antikulat, ia akan membantu menyelesaikan masalah2 di atas secara semulajadi!


2) Bawang putih bertindak sebagai antibakteria dan antibiotik semulajadi


Kadangkala, ibu2 yang menyusukan anak mengalami masalah mastitis. Jadi, rawatan lanjut perlu diberi segera dengan mengambil antibiotik sebelum keadaan menjadi lebih teruk lagi. Boleh cuba mengambil bawang putih dengan menjadikannya sebagai ulam kerana ia mengandungi bahan antibakteria yang kuat dan membantu bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang sangat selamat buat ibu dan bayi.

Jadi, perlukan penyelesaian bagi pengambilan bawang putih yang berbau ini?


Garlic Shaklee

GARLIC COMPLEX SHAKLEE


Apa kata anda cuba Garlic Shaklee yang dihasilkan :
  • dari bawang putih jenis premium, 
  • BEBAS DARI RACUN PEROSAK dan 
  • ditanam secara organik. 
  • Bawang putih ini diproses secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba demi memastikan kandungan allicin aktif dikekalkan. Bukan semua garlic di pasaran dapat mengekalkan kandungan allicin ini tau..
  • Ia juga dihasilkan dengan dwi teknologi untuk MENGAWAL BAU bawang putih ini! 
Jadi, sudah bertemu penyelesaian yang menarik bukan?

Selain itu, 
  • perisa herbanya terhasil dari kombinasi 2 ekstrak herba, iaitu rosemary dan spearmint
  • Mengandungi vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesannya dalam tubuh kita
  • Setiap 2 kapsul membekalkan 1000 mg ekstrak GARLIC TULEN yang menyamai dengan 2 ULAS BAWANG PUTIH SEGAR.
Sangat2 membantu anda menyelesaikan masalah untuk makan bawang putih yang semulajadi! Yeay!

Apa tunggu lagi, khasiat yang bagus ini bukan saja untuk ibu2 yang berpantang, menyusukan bayi, anak yang disusukan dan ramai lagi yang boleh mendapat kebaikan Garlic Shaklee ini! Yang penting, apa yg disalurkan pada anak kesayangan semuanya asli dan semulajadi tanpa bahan kimia, dan ubat-ubatan kimia.

Jadi, sebagai ibu yang prihatin dengan kesihatan anak2, sudah tentu memilih Garlic complex Shaklee sebagai sebahagian dari supplement set menyusu anak anda selepas ini, tak gitu?

Nantikan perkongsian saya lagi lagi selepas ini :)

Semoga semuanya dberikan kemurahan rezki dan kesihatan yang baik2 sahaja :)



Salam sayang,

MamaAiman



Rujukan :









Friday, August 3, 2012

TESTIMONIAL PENURUNAN BERAT BADAN DENGAN SHAKLEE

Salam bahagia buat semua

Bagaimana dengan puasa anda? Puasa bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga, tapi turut berpuasa pancaindera dari melihat, mendengar, barkata-kata dan melakukan perkara yang buruk dan tidak mendatangkan faedah. Selain itu, kita juga dapat merehatkan organ2 badan yang berkaitan dengan proses PENGHADAMAN kerana selama berbulan-bulan telah bekerja tanpa henti, tak kira masa kecuali waktu tidur :)

Kepentingan Puasa


Banyak sebenarnya fadhilat-fadhilat puasa ini, secara taklangsung, puasa juga dapat membantu kita dalam menurunkan berat badan, menjaga tahap gula di dalam darah, dan mencegah kolesterol yang tinggi secara berpanjangan dengan syarat kita berpada-pada semasa makan juadah berbuka dan bersahur. Jangan pula kita qadha makanan yg sepatutnya diambil 3kali sehari sepanjang waktu malam di bulan Ramadhan ye ;)

Testimonial Pengamal Supplement Shaklee


Saya sangat2 gembira dengan perubahan berat badan KAK LAILA, yang telah berjaya menurunkan berat badan sebanyak 8.8kg dari Disember 2011 sehingga Mei 2012, dan saya akan update dengan Kak Laila lagi dengan perubahan berat badannya pada bulan puasa ini kerana dia masih lagi mengamalkan produk Shaklee secara KONSISTEN. Alhamdulillah!

Gambar ni saya ambil dari blog Kak Laila :)

Jadi, Kak Laila dah share dalam blog die di sini pengambilan produk dari Disember 2011 sampai ke Mei 2012. boleh rujuk pada link yang saya sediakan ini.


Disember 2011 : Turun 2 kg (BASIC: LECITHIN, ALFALFA, HERBLAX & VITALEA)

Januari 2012 : Turun 2 kg (BASIC: LECITHIN, ALFALFA, HERBLAX & VITALEA)

Febuari 2012 : Turun 1 kg (BASIC: LECITHIN, ALFALFA, HERBLAX & VITALEA)

Mac 2012 : Turun 1 kg (PREMIUM : BASIC + OMEGA)


April 2012 : Turun 1 kg (PREMIUM : BASIC + CINCH/ESP)

May 2012 : Turun 1.8 kg (PREMIUM : BASIC + CINCH/ESP + VIVIX)



Dan Kak Laila yang baik hati ni turut berkongsi TIPS2 cara die menurunkan berta badan. Dia mengamalkan diet mengikut jenis darah, insyaallah akan saya kongsikan di entry yang seterusnya :) Kita baca dulu tips yang Kak Laila senaraikan, dan pesan dia, DISIPLIN perlu ada :)

Tips ni sebenarnya perkara biasa je, tapi kadang2 ada org terlupa...
1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu. (Saya tak konsisten yang ni, 2 bulan pertama langsung takde senaman, tp still boleh turun berat dengan 2kg sebulan)
6. Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula. (Saya langsung tak ambil gula untuk minuman, milo tanpa gula, teh-energy tea mix, kuih tradisional atau kek saya kurangkan, kalau masak pun saya hanya letakkan sedikitttttttttttttttt sahaja gula)



Terima kasih banyak2 Kak Laila, berkongsi pengalaman ini. boleh singgah baca sendiri kisah pengalamannya di blog Kak Laila. dan dengar kata, Kak Laila berjaya menurunkan sebanyak 11kg sehingga sekarang! wow! masih ada penurunan kan? TAHNIAH akak! Alhamdulillah, dengan izin Allah semuanya :)

Kepentingan Supplement dalam SET KURUS Shaklee


  1. Detox : HERBLAX : Menyingkirkan toksin dan lemak degil secara berkala. Membantu mengaktifkan usus dan mengelakkan sembelit.
  2. Pembakaran Lemak : Lecithin (membakar lemak, menukarkan lemak kepada cecair dan memecahkan kolesterol) & Omega (Omega-3 membantu pembakaran lemak dan juga menurunkan paras kolesterol)
  3. Fiber : Alfalfa & CINCH (Fiber membantu proses menyingkirkan lemak keluar dari badan)
  4. Protein : ESP (bagi ibu yang menyusukan), CINCH (amino asid membantu menurunkan paras gula dalam darah, dan membantu tubuh memelihara otot dalam masa pembakaran lemak-makin BESAR otot, makin BANYAK kalori boleh dibakar)
  5. Antioksidan : VIVIX (membantu memelihara sel, dan membantu meningkatkan metabolisma badan dan membantu menurunkan berat badan)

Bagi yang berminat mendapatkan konsultasi produk dari saya, jangan segan2 bertanya kepada saya dengan emel ke ainzm@yahoo.com. Oh ya, saya ada menyediakan PENGHARGAAN KEPADA PELANGGAN SAYA SEPANJANG BULAN RAMADHAN sehingga SYAWAL ini, dapatkan penghargaan anda ya! Selamat mencuba!


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman

Friday, July 13, 2012

Set Mighty Three Gem (3 Gems) Penting di bulan PUASA?

Salam semua

Tinggal lagi seminggu umat Islam akan menunaikan ibadah puasa. Rasa tak sabar pulak menunggu kedatangan RAMADHAN, bulan yang penuh rahmat dan barakah ini. Bulan ini digalakkan semua muslimin muslimat memperbanyakkan amal ibadat. Sebagai persediaan, anda boleh mencuba set Mighty Tripple Gems sepanjang berpuasa nanti.

Mighty 3 Gems (Tripple Gems)

Set ini mengandungi 
yang mempunyai fungsi2 yang tersendiri untuk membantu kita bertenaga sepanjang hari walaupun berpuasa, mengurangkan rasa dahaga, dan mendapat zat2 yang penting walaupun berpuasa. Maklumlah kan, makanan untuk berbuka dan bersahur nanti mesti macam2 jenis, mungkin kadang2 terlebih manis dan lemak, tidak menuruti piramid makanan yang betul untuk pemakanan seimbang.


Siapakah golongan yang patut mencuba Mighty 3 Gems ini?

Keutamaan diberikan kepada ibu-ibu mengandung seperti saya, ibu yang menyusukan anak, warga tua, pelajar, pesakit gastrik, orang yang bekerja di bawah terik matahari, yang inginkan gaya hidup aktif dan juga sesiapa sahaja yang inginkan badan yang bertenaga, sentiasa sihat dan berhajat dapat melakukan semua aktiviti di bulan puasa ini. 


Dapatkan maklumat lanjut dan harga daripada saya. saya sedia COD set Mighty 3 Gem ini di kawasan Cheras batu 9, Cheras batu 10, Cheras Perdana, Mahkota Cheras, Hulu Langat, Bandar Tun Hussien Onn, Taman Cheras Jaya, dan Balakong.

Dapatkan juga cara pengambilan yang betul sempena di Ramadhan ini. Semudah A,B,C cuma bancuh sahaja dan minum! Sangat berkhasiat dijadikan minuman utama berbuka puasa dan bersahur. Kalau dibuat sejuk2..sangat sedap! Jom cuba!

Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplement semulajadi ini daripada saya, Ainul Malik melalui ainzm@yahoo.com/ 
0133536718/ 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Salam sayang,
Mama Aiman
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...